Foto’s van kerken in Nederland

Al in mijn studententijd ben ik begonnen met het fotograferen van kerken. Ik ging theologie studeren; belangstelling voor kerken lag voor de hand. In het Groningse en Friese land staan heel veel mooie oude kerken. Ik heb ze allemaal uitgebreid gefotografeerd. Eerst zwart wit; ik drukte mijn negatieven zelf af. Later kleur. Nog later digitaal. Eerst met een eenvoudige camera; later met één met meer mogelijkheden.

Wat kun je doen met de foto’s? Op een gegeven moment ben ik collages van de kerken gaan maken. Een stuk of 10 foto’s (soms meer, en een enkele keer minder) gerangschikt op een A4 formaat. Ik wilde weinig tekst: In twee regels iets over het exterieur en interieur vertellen. Boeken met veel tekst zijn er voldoende. Heel vaak worden er bouwkundige termen gebruikt, waarvan de betekenis menigeen zal ontgaan. Uitgaven waarin je een behoorlijke indruk van kerken krijgt, waardoor je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt, en waarbij op kleine details gelet wordt, voegen veel toe.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ik zal een Gronings voorbeeld noemen. In een boek over de Damkerk (voormalig Hervormde Kerk) in Hoogezand zal een foto met de engeltjes niet mogen ontbreken. Iemand die de kerk goed kent had ze nog nooit gezien. Je moet naar boven kijken! Zo heb ik op de collages prachtige details van wat ik aan schoonheid zag in kerken in de de noordelijke provincies.

Prachtig zijn de collages te zien op een iPad. Je kunt de foto’s stuk voor stuk beeldvullend vergroten. Het is een prachtig medium hiervoor.

Over een uitgave in boekvorm wordt gedacht. Dat wordt dan wel een uitgave met plm 350 bladzijden. Gedrukt op goed foto papier. Om de onkosten er enigszins uit te krijgen is er heel wat subsidie nodig. De instanties, provincies, gemeentes, staan niet meer te dringen om in te springen. Ik ben op zoek naar sponsoren. Er moet een behoorlijk bedrag worden verzameld wil de uitgave mogelijk worden. Als u ideeën hebt hoor ik het graag (via mail@theohop.nl).

De provincie Friesland is compleet: Ruim 600 kerken. Bijna allemaal zijn ze als kerk in gebruik. Sommigen werden afgestoten. Soms heb ik ze nog gefotografeerd toen sluiting nog niet had plaats gevonden. Het is toch mooi om de kerk, waar je zoveel herinneringen aan hebt, nog intact te zien. Ik ben dus in alle kerken binnen geweest. Dat viel soms niet mee. ’ s Zomers zijn veel kerken open. Maar ik wilde foto’s maken zonder mensen en zonder allerlei zaken die ten toon werden gesteld; hoe mooi ook…

scannen0054Er is een dvd beschikbaar met collages van praktisch alle kerken in de provincie Friesland. ’Praktisch alle kerken’  betekent dat een enkele geloofsgemeenschap niet wilde dat er foto’s werden genomen. Of omdat men vond dat er niets te zien was. Dus bijvoorbeeld geen foto’s van een Vrije Baptisten Gemeente die in een sportzaal bijeenkomt.

Op de dvd staan de collages in pdf en jpg formaat. De dvd is bij mij te verkrijgen voor € 35,00; via mail@theohop.nl.

Hieronder komt een voorbeeld van een bladzijde, zoals ik van alle kerken een collage hebt samengesteld. Op deze wijze gaan alle Friese kerken voor u open.